Si ta mbani të freskët pemën tuaj të Krishtlindjes

Ndërsa pemët e rreme të Krishtlindjeve padyshim janë rritur në popullaritet me kalimin e viteve, një përqindje e madhe e 2 miliardë njerëzve që festojnë Krishtlindjet ende preferojnë të grumbullojnë dhuratat e tyre nën një pemë të vërtetë. Për shumë, Krishtlindjet thjesht nuk janë Krishtlindje pa aromën e pishës, bredhit, apo bredhit në të gjithë shtëpinë. Pa kujdes dhe trajtim të duhur, sidoqoftë, një pemë e vërtetë dhe aroma nuk do të zgjasë më shumë se disa javë të shkurtra. Sidoqoftë, duke prerë një pemë të freskët vetë, duke i dhënë asaj sasi të mjaftueshme uji, dhe duke e mbajtur atë në një vend kryesor brenda shtëpisë tuaj, ju mund ta bëni që pema juaj të qëndrojë e freskët dhe të nuhasë mirë për të paktën 5 javë të plota, nëse jo më shumë!

Zgjedhja e pemës së duhur

Zgjedhja e pemës së duhur
Shkoni në fermën tuaj lokale. Shkoni në fermën tuaj lokale të pemës së Krishtëlindjes dhe prerë vetë pemën. Kjo është mënyra më e mirë për të siguruar që pema juaj të mbetet e freskët gjatë gjithë sezonit. Shumë pemë që shiten në shumë janë shkurtuar një deri në dy javë para se ta bëjnë atë në lot, duke garantuar kështu që ato do të fillojnë të kafen dhe thahen një deri në dy javë më herët nga sa dëshironit. Për të mos përmendur, pemët paraprake në përgjithësi nuk ujiten derisa të vendosen dhe zbukurohen. [1]
Zgjedhja e pemës së duhur
Zgjidhni shumëllojshmërinë më të gjatë të pemës së Krishtlindjes. Gjilpërat në rrathë të parë, pishat dhe Spruces Blu zgjasin më gjatë, me ose pa ujë. Nëse është e mundur, zgjedhni një nga këto varietete të pemës së Krishtëlindjes - veçanërisht nëse duhet të blini një pemë të paracaktuar. [2]
Zgjedhja e pemës së duhur
Zgjidhni pemën më të freskët që mund të gjeni. Pavarësisht se e shkurtoni vetë pemën, ose nëse blini një pemë të paracaktuar, blini gjithmonë një më të freskëtën në dispozicion. Filloni duke kontrolluar çdo pemë për hala kafe; ata me sasinë më të vogël të kafesë do të jenë pretendentët tuaj kryesorë.
Zgjedhja e pemës së duhur
Hiqni çdo gjilpërë të ngordhur. Pasi të keni eleminuar pemët me ndonjë gjilpërë kafe, drejtojini duart nëpër degët e pemëve më të freskëta. Pemët më të freskëta do të mbajnë gjilpërat e tyre edhe përmes ndërprerjes.
 • Për të shkundur gjilpërat e mbetura të ngordhura, vini zgjedhjen tuaj përfundimtare dhe hidheni në bagazhin e saj (padyshim, ju mund ta bëni këtë vetëm nëse vizitoni një fermë paraprake). Shumë pak, nëse ka, hala të gjelbërta duhet të bien në tokë.
Zgjedhja e pemës së duhur
Kontrolloni për dëmtuesit. Kontrolloni pemën tuaj me kujdes për beetles, marimangat dhe aphids para se të marrë atë në shtëpi. Shumë pemë paraprake transportohen nga ferma e pemëve në qytet në kamionë, dhe fitojnë mete dhe dëmtues të padëshiruar gjatë rrugës. Shumë nga dëmtuesit e gjetur në pemët e Krishtlindjeve thithin lëndët ushqyese menjëherë nga pema aq shpejt sa mund t'i vendosni ato.
 • Shikoni për njollosjen e çuditshme të gjilpërave, ushqyerjen e gjilpërave (ku duket se hahen pjesë të gjilpërave), dëmtimet e fidaneve ose degëve, fidaneve që janë në rrjetë së bashku, fidanet që janë më shumë se një ngjyrë (e kuqe, e verdhë dhe kafe), gropa ose vrimat në leh, vendet ku mungon lëvorja, dhe "fshikëzat" e vogla në fidane ose degë. [3] X Burimi i hulumtimit
Zgjedhja e pemës së duhur
Pritini pemën tuaj. Nëse keni sjellë sharrën tuaj, shkoni përpara dhe përdorni atë. Sidoqoftë, fermat e pemëve të Krishtlindjeve në përgjithësi kanë sharrat e dizajnuara për prerjen më të mirë në një pemë të Krishtlindjes; përdorni të tyre nëse është e mundur. Dhe mbani mend: kur prerë një pemë poshtë vetes, sigurohuni që gjithmonë të vishni pajisjet e duhura të sigurisë. Kjo përfshin një helmetë, vathë dhe syze sigurie.
 • Sigurohuni që të vlerësoni "zonën e prerjes", zonën në të cilën pema ka të ngjarë të bjerë. Për ta bërë këtë, përdorni mashtrimin me dorezën e sëpatës. Mbajeni një sëpatë në gjatësinë e krahut larg jush, mbyllni një sy dhe kthehuni larg pemës. Kur maja e sëpatës është madje me majën e pemës, ndaloni. Aty ku janë këmbët tuaja është aty ku maja e pemës duhet të ulet.
 • Filloni të prerë bagazhin e ulët në tokë - aq i ulët sa mund të shkoni. Pritini drejtpërdrejt. Nëse nuk ju pëlqen se si duken degët e poshtme, mbani në mend se gjithmonë mund t'i shkurtoni ato. Sidoqoftë, nuk mund të shtoni gjatësi në bagazhin e pemëve, dhe nëse nuk futet brenda stendës, nuk do të mund të shfaqni pemën tuaj për pushime.
 • Nëse është e mundur, lërini dikë të mbajë pemën aq lart sa të arrijë. Kjo do të parandalojë që pema të bie, dhe për këtë arsye, të parandalojë çdo dëmtim të gjymtyrëve dhe gjilpërave.
 • Pasi të jetë prerë pema, lërini dikë t'ju ndihmojë ta mbani atë. Ju nuk doni ta zvarritni atë nëpër baltë. Përsëri, kjo do të dëmtojë degët dhe gjilpërat. Për të mos përmendur, do të mbledhë papastërti, baltë dhe dëmtues që nuk dëshironi në shtëpinë tuaj.

Trajtimi me Kujdes

Trajtimi me Kujdes
Merrni pemën tuaj në shtëpi të sigurtë. Nëse keni ndërmend të vendosni pemën tuaj brenda automjetit tuaj, vendosni ta ktheni me kusht. Kjo do ta bëjë më të lehtë vendosjen në brendësi të automjetit tuaj, dhe parandalon që çdo degë të përkulet ose të prishë në procesin e përpjekjes për ta futur brenda dhe jashtë.
 • Nëse vendosni ta vendosni pemën tuaj mbi automjetin tuaj, vendosni një batanije (për të mbrojtur bojën) dhe shtrojeni prapanicën e pemës. Kjo është shumë e rëndësishme, pasi do t'i mbajë degët të mos kapin ndonjë erë dhe të fryjnë gjilpërat.
 • Nëse keni një raft bagazhi, lidhni pemën dy herë në të dy palët.
 • Nëse nuk keni një raft bagazhi, mbështillni spango ose litarin nëpër dritare ose dyer në pjesën e përparme të automjetit dhe përsëri në pjesën e prapme.
Trajtimi me Kujdes
Trim bagazhin. Pritini një inç tjetër në një inç nga fundi i pemës tuaj kur ta merrni atë në shtëpi. Pasi të jetë prerë një pemë, sapun do të fillojë të vuloset mbi bazën dhe për këtë arsye pengon aftësinë e pemës për të marrë ujë. [4]
 • Sapo të bëni prerjen, vendosni menjëherë pemën tuaj në një kovë me ujë derisa të keni ngritur pemën.
Trajtimi me Kujdes
Uji pemën tuaj. Si shumica e bimëve, pemët e Krishtlindjeve zakonisht kërkojnë një furnizim të vazhdueshëm me ujë për të mbetur të freskët. Shumica e stendave të pemës së Krishtlindjes mbajnë rreth një gallon ujë; të paktën, mbajeni nivelin e ujit mbi bazën e bagazhit.
 • Kontrolloni pemën tuaj çdo ditë për t'u siguruar që ajo nuk mbaron nga uji.
 • Nëse pema juaj ende përfundon e thahet, pavarësisht përpjekjeve tuaja më të mira për ta mbajtur atë të ujitur, shponi disa vrima në bazë për të lejuar një pikë hyrje të drejtpërdrejtë për ujin.
Trajtimi me Kujdes
Drejtoni një lagështues. Nëse keni një, drejtoni një lagështues në të njëjtën dhomë në të cilën ndodhet pema juaj e Krishtlindjes. Megjithëse nuk është e nevojshme, një lagështues mund ta mbajë pemën tuaj të thahet, dhe për këtë arsye, ta ndihmojë atë të qëndrojë më gjatë.
 • Ju gjithashtu mund të zgjidhni të spërkatni pemën tuaj me një anti-transpirant në mënyrë që të ruajë lagështinë më mirë dhe kështu të qëndroni më të freskët.

Zgjedhja e Vendosjes së Përsosur

Zgjedhja e Vendosjes së Përsosur
Matni hapësirën në dispozicion. Matni hapësirën ku do të vendoset pema juaj për të përcaktuar se sa e madhe mund të merrni një pemë. Shumë familje, kur marrin pemën e tyre në shtëpi, zbulojnë se pema që ata zgjodhën është shumë e madhe për vendndodhjen që ata kishin në mendje për të. Për të akomoduar pemën e tyre, ata prenë degë, degë të përkulura dhe shkurtojnë majat. Por nëse nuk bëhet siç duhet, krasitja dhe shkurtimi mund të vrasin pemën tuaj. [5]
 • Merrni masën kasetë dhe matni lartësinë, gjerësinë dhe thellësinë e hapësirës. Për të përcaktuar lartësinë maksimale që do të funksionojë për hapësirën, hiqni njërën këmbë lartësi për të lejuar majën e pemës, dhe gjashtë inç të tjerë për të lejuar qëndrimin e pemës.
 • Për shkak se pemët e Krishtlindjeve kanë tendencë të jenë simetrike, përdorni matjet më të vogla të gjerësisë dhe thellësisë për të përcaktuar sesa rrumbullakët e një peme mund të merrni. [6] X Burimi i hulumtimit
Zgjedhja e Vendosjes së Përsosur
Mbajeni pemën tuaj larg nga një burim nxehtësie. Mbajeni pemën tuaj larg nga çdo burim nxehtësie për t’i mbajtur gjilpërat e freskëta më gjatë, si dhe për të zvogëluar rrezikun e fillimit të zjarrit të shtëpisë. Mënyra më e shpejtë për të tharë një pemë të Krishtlindjes është ta vendosni direkt afër ose sipër një burimi të nxehtësisë.
 • Nëse vendosni pemën tuaj pranë një fireplace, sigurohuni që të zbehni zjarrin përpara se të dilni nga dhoma. Asnjëherë mos e lini pemën tuaj pranë një fireplace të ndriçuar.
 • Nëse vendosni pemën pranë një burimi të pavarur të nxehtësisë, fikni burimin e nxehtësisë sa herë që nuk përdorni dhomën.
 • Dritat e dritave dhe dritat e zanave janë gjithashtu burime nxehtësie! Kur dekoroni, përdorni dritat LED (diodë që lëshojnë dritë), të cilat digjen ftohës dhe janë gjithashtu shumë më të efektshme për energji.
Zgjedhja e Vendosjes së Përsosur
Vendoseni atë pranë një dritareje gjysëm të diellit. Vendoseni pemën pranë një dritareje me dritë optimale të diellit - siç është ajo që përballet me lindjen, kështu që ajo merr dritën e diellit në mëngjes dhe hije pasdite. Si të gjitha bimët, rrezet e diellit shumë mund të thahen shpejt një pemë e Krishtlindjes, por jo rrezet e diellit të mjaftueshme mund të shkaktojnë që ajo të thahet dhe të vdesë.
A lejon që shtimi i një aspirini në ujë të lejojë që pema të mbetet e freskët më gjatë?
Është e mundur.
Unë dëgjoj nëse shponi një vrimë mbi bagazhin e pemës tuaj dhe vendosni tampona dhe e vendosni atë në ujë, ai do të thithë ujë dhe shpërndan pemën. A eshte e vertete?
Kjo është e rreme. Pemët e ngordhura nuk mund të thithin ujë, vetëm pemë të gjalla ose të shkurtuara.
A mund të përdor pëlhurë më të butë në ujë për një pemë të Krishtlindjes?
Jo, mund të jetë e dëmshme për pemën tuaj. Mundohuni të rrinë vetëm në ujë.
Nëse blini pemën tuaj nga një fermë paraprake, mos kini frikë të bëni pyetje në lidhje me dërgesën e pemëve kur hyri. Nëse do të kishte më shumë se një javë më parë, mund të mendoni të pyesni se kur do të arrijë dërgesa tjetër.
Konsideroni një pemë të gjallë, të gërmuar, e cila ka ende rrënjët, burimin e jetës së pemës. Pemë të gjalla të gërmuara, nëse kujdesen siç duhet, do të qëndrojnë të freskëta gjatë gjithë festave dhe për vitet në vazhdim. Kur pushimet kanë mbaruar, thjesht merrni pemën në vazo dhe mbilleni në oborrin e shtëpisë tuaj!
Shumë burime do t'ju thonë të shtoni aditivë si 7-Up, vodka, ushqim bimore dhe zbardhues në ujë për të ushqyer pemën; juria është ende jashtë kësaj. Sidoqoftë, ne sugjerojmë të përdorni ujë të thjeshtë të vjetër, pasi kjo është ajo që pemët mbijetojnë në natyrë, dhe duket se funksionojnë mrekulli atje.
cabredo.org © 2020